همه چیز راجع به ایمپلنت دندان

زیبایی دندان یکی از جنبه‌های مهم و مؤثر بر جذابیت و اعتمادبه‌نفس فرد است. ایمپلنت‌ دندان یک نوع ابزار پزشکی است که به کمک جراحی در فک کاشته می‌شوند تا توانایی جویدن یا حفظ ظاهر فرد را بهبود بخشند. ایمپلنت دندان مشابه تاج، بریج یا دندان‌های مصنوعی به کامل‌شدن عملکرد طبیعی دندان‌ها کمک می‌کند. با کاشتن ایمپلنت دندان، امکان بازگرداندن توانایی جویدن و حفظ ظاهر طبیعی فرد به وجود می‌آید.

پروتزهای متحرک دندان، دستگاه‌هایی هستند که به‌عنوان جایگزین دندان‌های طبیعی استفاده می‌شوند و برای کسانی که دندان‌های طبیعی‌شان از دست رفته یا معیوب هستند، طراحی می‌شوند. این پروتزها با توجه به نیازهای فردی ایجاد می‌شوند و قابل تنظیم هستند تا برای شخص مناسب باشند. برخلاف ایمپلنت‌های دندانی که به استخوان فک متصل می‌شوند و ثابت هستند، پروتزهای متحرک دندان قابل حرکت و قابل جابجایی هستند. این پروتزها می‌توانند به دندان‌ها، لبخند و ظاهر فردی که به آن نیاز دارد، شباهت داشته باشند.

ایمپلنت دندان یک ساختار مصنوعی است که به‌عنوان ریشه دندان قرار می‌گیرد و برای نگه‌داشتن دندان‌مصنوعی یا پل جایگزین در فک شما استفاده می‌شود. اغلب ایمپلنت‌های دندانی، گزینه‌ای مناسب برای افرادی هستند که به دلیل بیماری‌های پریودنتال، آسیب‌دیدگی، یا علل دیگر دندان‌های طبیعی خود را ازدست‌داده‌اند. با کمک ایمپلنت‌های دندانی، امکان بازگرداندن کامل توانایی جویدن و استفاده از دندان‌ها به شکل طبیعی فراهم می‌شود.ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چیست؟

هنگامی که یک‌دندان به دلیل آسیب یا بیماری از بین می‌رود، فرد ممکن است با عوارضی مانند ازدست‌رفتن سریع استخوان، گفتار ناقص یا تغییر در الگوی جویدن مواجه شود که هر کدام به نوبه خود می‌تواند ناراحتی کننده باشند. جایگزینی دندان ازدست‌رفته با استفاده از ایمپلنت دندان، به طور قابل‌توجهی کیفیت زندگی و سلامت بیمار را بهبود می‌بخشد.

سیستم‌های ایمپلنت دندانی شامل دو بخش اصلی هستند: بدنه ایمپلنت دندان و اباتمنت ایمپلنت دندانی. معمولاً این سیستم شامل یک پیچ ثابت‌کننده اباتمنت نیز می‌شود. بدنه ایمپلنت دندان از طریق جراحی در استخوان فک قرار می‌گیرد و به‌جای ریشه دندان واقع می‌شود. اباتمنت ایمپلنت دندان به‌طور معمول با استفاده از پیچ فیکساتور به بدنه ایمپلنت متصل می‌شود و از طریق لثه به داخل دهان امتداد می‌یابد تا از دندان‌مصنوعی حمایت کند و ثابت نگه دارد. این روش جایگزینی دندان به وسیله ایمپلنت، علاوه بر ارتقاء عملکرد دهان و فک، به بهبود کیفیت زندگی فرد نیز کمک چشمگیری می‌کند.

کاندیدای ایده‌آل برای ایمپلنت دندان، افرادی هستند که دارای سلامت عمومی دهان و دندان خوبی هستند. برای اینکه بتوانند ایمپلنت دندانی دریافت کنند، نیاز به استخوان کافی در فک خود دارند و بهترین کاندیدها بافت لثه‌ای سالم و عاری از بیماری‌های پریودنتال هستند.

ایمپلنت دندان جلو، همانند سایر ایمپلنت‌ها، یک روش جایگزینی دندان‌مصنوعی است که در فک برای بازیابی جایگاه دندان طبیعی کاشته می‌شود. با کاشت ایمپلنت دندان جلو، دندان‌مصنوعی به‌صورت دائمی و ثابت به استخوان فک متصل می‌شود و از نظر ظاهر و کارکردی به شکل طبیعی به نظر می‌رسد. ایمپلنت‌های دندان جلو بیشتر برای جلوگیری از نقص ظاهری و بازیابی ظاهر طبیعی لب‌ها و چهره مورداستفاده قرار می‌گیرند. این ایمپلنت‌ها معمولاً برای جایگزینی دندان‌های جلویی (مثلاً دندان‌های اولیه و دندان‌های چهارمی) که به هر دلیلی از دست رفته‌اند، استفاده می‌شوند.

ایمپلنت‌ دندان جلو به دلیل موقعیت استراتژیک در دهان و تأثیر زیاد آن‌ها بر ظاهر چهره، نیاز به طراحی دقیق و زمان‌بر بیشتری دارند تا اطمینان حاصل شود که در نهایت نتیجه طبیعی و جذاب خواهد بود؛ بنابراین، انجام ایمپلنت‌های دندان جلو بهتر است توسط متخصص دندانپزشکی باتجربه و مهارت کافی انجام شود.

ایمپلنت‌های دندانی با بافت‌های لثه و استخوان زیرین دهان ارتباط نزدیکی دارند. ازآنجایی‌که پریودنتیست ها متخصصان دندانپزشکی هستند که دقیقاً در این زمینه‌ها تخصص دارند، آنها اعضای ایده‌آل تیم ایمپلنت دندان شما هستند. پریودنتیست ها نه‌تنها تجربه کار با سایر متخصصان دندانپزشکی را دارند، بلکه دانش، آموزش و امکانات ویژه‌ای را انجام صحیح کاشت ایمپلنت را در اختیار دارند. معمولاً ‌دندانپزشک و پریودنتیست با همکاری یکدیگر، رؤیاهای شما را محقق می‌کنند و برای اجرای موفقیت‌آمیز ایمپلنت‌های دندانی، همکاری‌های اساسی انجام می‌دهند

انواع ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان می‌تواند از پل، تاج یا پروتز دندان پشتیبانی کند. باگذشت زمان، استخوان در اطراف ایمپلنت رشد می‌کند که به نگه‌داشتن آن در جای خود کمک می‌کند. دو نوع ایمپلنت دندان وجود دارد:

  • اندوستال (در استخوان): این نوع ایمپلنت، رایج‌ترین نوع است. ایمپلنت‌های اندوستال شامل پیچ‌ها، سیلندرها یا تیغه‌ها هستند که از طریق جراحی در استخوان فک قرار می‌گیرند. هر ایمپلنت دارای یک یا چند دندان‌مصنوعی است. این نوع ایمپلنت‌ها عموماً به‌عنوان جایگزینی برای بیمارانی که بریج یا پروتزهای متحرک دارند، مورداستفاده قرار می‌گیرند.
  • ساب‌پریوستال (روی استخوان): این نوع ایمپلنت‌ها در بالای فک قرار می‌گیرند و پایه‌های چارچوب فلزی از لثه بیرون‌زده و پروتز را نگه می‌دارند. این نوع ایمپلنت‌ها برای بیمارانی استفاده می‌شود که قادر به استفاده از دندان‌مصنوعی معمولی نیستند و دارای حداقل ارتفاع استخوان هستند. این ایمپلنت‌ها به دلیل قابلیت استفاده در شرایط آسیب دیدگی استخوانی، بهترین گزینه برای برخی بیماران هستند.

یک روش جدید برای جایگزین‌کردن دندان ایمپلنت به روش دیجیتالی است. ایمپلنت به روش دیجیتالی به معنای استفاده از تکنولوژی‌های دیجیتال در مراحل مختلف کاشت ایمپلنت دندان است. این فرایند شامل استفاده از تجهیزات و نرم‌افزارهای دیجیتال برای برنامه‌ریزی، طراحی، و اجرای کامپیوتری شده ایمپلنت دندان است. روند ایمپلنت دندان به روش دیجیتال معمولاً شامل مرحله زیر است:

  • اسکن دیجیتال: ابتدا، با استفاده از اسکنر دیجیتال، تصاویر سه‌بعدی از فک‌ها و دندان‌های بیمار ایجاد می‌شود. این اسکن‌ها دقیق‌تر و سریع‌تر از روش‌های سنتی عکس‌برداری معمولی هستند.

روش دیجیتالی در کاشت ایمپلنت دندان عملکرد سریع‌تر، دقیق‌تر و درد کمتری دارد. این روش به متخصص دندانپزشکی امکان می‌دهد قبل از انجام کاشت، به طور دقیق‌تر موقعیت ایمپلنت‌ها را برنامه‌ریزی کند و نتیجه‌ای بهتر را برای بیمار فراهم کند. همچنین، این روش امکان تطابق بهتر با طبیعت دندان‌ها و بیشترین استفاده از فضاهای موجود در دهان را فراهم می‌کند

مزایا و ریسک‌های ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌ دندانی امکان بهبود قابل‌توجه کیفیت زندگی و سلامت افرادی که به آن‌ها نیاز دارند را فراهم می‌کنند. بااین‌حال، باید توجه داشت که گاهی اوقات ممکن است عوارضی رخ دهد. این عوارض ممکن است بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت دندان رخ دهند یا خیلی دیرتر اتفاق بیفتند. یکی از عوارض ممکن، شکست ایمپلنت است که به طور معمول به‌عنوان شل‌شدن یا ازدست‌رفتن ایمپلنت تعریف می‌شود. این شکست ایمپلنت ممکن است به دلیل فشار زیاد روی ایمپلنت یا علل دیگر اتفاق بیفتد. این مسئله ممکن است نیاز به روش جراحی دیگری برای تعمیر یا جایگزینی سیستم ایمپلنت را به همراه داشته باشد.

مزایای سیستم ایمپلنت دندان:

  • توانایی جویدن را بازیابی می‌کند
  • ظاهر آرایشی را بازیابی می‌کند
  • به جلوگیری از کوچک‌شدن استخوان فک به دلیل ازدست‌دادن استخوان کمک می‌کند
  • سلامت استخوان و لثه‌های اطراف را حفظ می‌کند
  • به ثابت نگه‌داشتن دندان‌های مجاور (نزدیک) کمک می‌کند
  • کیفیت زندگی فرد را بهبود می‌بخشد

ریسک‌های مرتبط با سیستم ایمپلنت دندان:

  • احتمال آسیب به دندان‌های طبیعی اطراف در هنگام کاشت ایمپلنت
  • احتمال آسیب به بافت‌های اطراف در حین جراحی، مانند سوراخ‌شدن سینوس
  • احتمال آسیب حین جراحی (به‌عنوان‌مثال، شکستگی استخوان فک اطراف)
  • عملکرد ناکافی، مانند احساس اینکه دندان‌ها به طور معمول بر روی‌هم قرار نمی‌گیرند
  • احساس لق شدن یا پیچ‌خوردگی دندان در محل ناشی از شل‌شدن پیچ اباتمنت
  • شکست بدن ایمپلنت (شلی بدن ایمپلنت) که ممکن است ناشی از دلایل زیر باشد:
  • به دلیل عفونت سیستمیک که ممکن است در بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده بیشتر باشد
  • به دلیل عفونت موضعی در استخوان و لثه که از بدنه ایمپلنت حمایت می‌کند
  • به دلیل تأخیر در بهبودی که ممکن است در بیماران سیگاری بیشتر مشاهده شود
  • مشکل در تمیزکردن لثه‌های اطراف ایمپلنت و در نتیجه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • بیماری پریودنتال درمان نشده
  • بی‌حسی پس از جراحی به دلیل برخورد یا آسیب عصبی

توجه داشته باشید دارید قبل از هر گونه روش تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI یا اشعه ایکس)  همیشه به ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی و تکنسین‌های تصویربرداری اطلاع دهید؛ چون ایمپلنت دندان می‌توانند این تصاویر را مخدوش کنند یا در آنها اختلال ایجاد کنند.

کیفیت متریال ایمپلنت دندان و تأثیر آن در سلامت افراد

سیستم‌های ایمپلنت دندانی برای ارزیابی ایمنی، معمولاً از موادی تشکیل شده‌اند که با استانداردهای اجماعی مطابقت دارند و به دستورات سازمان بین‌المللی استاندارد (ASTM International یا ISO) تولید می‌شوند. این استانداردها شرایط و جزئیاتی را در مورد ویژگی‌هایی که یک ماده را ایمن می‌سازد، مشخص می‌کنند. بیشتر سیستم‌های ایمپلنت دندانی از موادی مانند تیتانیوم یا اکسید زیرکونیوم ساخته شده‌اند، اما گاهی اوقات مواد دیگری مانند آلیاژهای طلا، آلیاژهای مبتنی بر کبالت، آلیاژهای تیتانیوم یا مواد سرامیکی نیز استفاده می‌شود. ایمنی مواد مصرفی در این سیستم‌ها به‌خوبی شناخته شده‌اند.

همان‌طور که گفته شد ارزیابی سیستم‌های ایمپلنت دندانی بر اساس استانداردهای اجماعی بین‌المللی انجام می‌شود. یکی از جنبه‌های ارزیابی، آزمایش زیست‌سازگاری است که نشان می‌دهد تماس با ایمپلنت دندان به هیچ عوارضی مانند تحریک یا واکنش آلرژیک منجر نمی‌شود. این آزمایش‌ها به اطمینان از ایمن بودن مواد موجود در سیستم ایمپلنت دندان کمک می‌کنند و اطمینان حاصل می‌شود که کاشت ایمپلنت در افراد، اثرات نامطلوبی ایجاد نمی‌کنند.

توصیه‌هایی برای بیماران

قبل از انتخاب ایمپلنت دندان، با دندانپزشک خود در مورد مزایا و خطرات احتمالی و اینکه آیا کاندیدای خوبی برای این روش هستید یا خیر صحبت کنید. حالت کلی سلامتی شما نقش مهمی در تعیین اینکه آیا شما کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید یا خیر دارد. همچنین در تعیین مدت‌زمان بهبودی و ماندگاری ایمپلنت در جای خود دارد، تأثیر به سزایی دارد.

اطلاعات مربوط به ایمپلنت را از دندانپزشک خود بپرسید که چه برند و مدلی از سیستم ایمپلنت دندان استفاده می‌شود و این اطلاعات را برای سوابق پزشکی خود در آینده نگه دارید. مصرف سیگار ممکن است روند بهبودی را تحت‌تأثیر قرار دهد و اثرات موفقیت‌آمیز طولانی‌مدت ایمپلنت را کاهش دهد. بهتر است از سیگار خود دست بکشید تا بهترین نتیجه ممکن را از ایمپلنت خود بگیرید.

اصلی‌ترین مراقبت‌های پس از درمان ایمپلنت دندان رعایت دستورالعمل‌های بهداشت دهان و دندان ضروری است. دستورالعمل‌های بهداشت دهان و دندان را که توسط متخصص دندانپزشکی به شما داده شده است بادقت دنبال کنید. تمیزکردن منظم ایمپلنت و دندان‌های اطراف برای موفقیت طولانی‌مدت ایمپلنت بسیار مهم است. سعی کنید که ویزیت‌های منظم  با دندانپزشک خود داشته باشید. این ویزیت‌ها برای مراقبت و نظارت بهتر بر روند بهبودی و عملکرد ایمپلنت اهمیت دارند.

اگر به هر دلیلی ایمپلنت شما شل یا دردناک است، فوراً به دندانپزشک خود اطلاع دهید. ارتباط بلافاصله با دندانپزشک کمک می‌کند تا به مشکلات احتمالی در ایمپلنت رسیدگی شود و از  اثرات موفقیت‌آمیز طولانی‌مدت آن اطمینان حاصل شود.

قیمت ایمپلنت دندان

قیمت ایمپلنت دندان به چندین عامل بستگی دارد و به‌صورت محاسبه شده تعیین می‌شود. مهم‌ترین عواملی که در محاسبه قیمت ایمپلنت دندان تأثیر دارند عبارت‌اند از:

  • تعداد ایمپلنت‌ها: قیمت ایمپلنت‌ها بستگی به تعداد ایمپلنت‌هایی دارد که برای شما نیاز است. اگر بیش از یک ایمپلنت نیاز دارید، قیمت بر اساس تعداد ایمپلنت‌ها تعیین می‌شود.
  • نوع ایمپلنت: نوع ایمپلنت موردنظر نیز از جمله عوامل مهمی است که در تعیین قیمت تأثیر دارد. ایمپلنت‌های مختلف با مواد مختلفی ساخته می‌شوند و هرکدام دارای قیمت‌های متفاوتی هستند.
  • جنسیت: جنسیت نیز می‌تواند در تعیین قیمت ایمپلنت دندان تأثیرگذار باشد. برای مثال، آقایان ممکن است به دلیل ساختار استخوان‌های فک‌هایشان نیاز به ایمپلنت‌های بیشتری داشته باشند.
  • محل جغرافیایی: هزینه‌ها در مناطق مختلف جهان متفاوت هستند. هزینه‌های ایمپلنت دندان ممکن است بر اساس هزینه‌های عمومی و سطح معیشت در محل جغرافیایی شما متفاوت باشد.
  • هزینه‌های تکمیلی: هزینه‌های تکمیلی مانند رادیوگرافی، سونوگرافی، آزمایش‌های مختلف و مراقبت‌های پس از عمل نیز ممکن است در قیمت نهایی ایمپلنت تأثیرگذار باشند.

 

مهم است توجه داشته باشید که هزینه ایمپلنت دندان بر اساس متخصص دندانپزشکی و مرکز درمانی نیز متفاوت خواهد بود. بهتر است قبل از اقدام به کاشت ایمپلنت دندان، با متخصص دندانپزشکی خود مشورت کرده و هزینه‌ها را بررسی نمایید.